ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

Στης Ελλάδας την ολόμαυρη ράχη περπατώντας η φλόγα μονάχη…

Του Νίκου Ιγγλέση

08/08/2021
4.7
(12)

Ανίκανοι. Μόνο αυτή η λέξη μπορεί να χαρακτηρίσει την κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη που με το «επιτελικό κράτος», τους προγραμματισμούς, τα σχέδια και τις συσκέψεις δεν κάνει τίποτα άλλο από το να παρακολουθεί την καταστροφή της Ελλάδας από τις πυρκαγιές.

Ανίκανοι, γιατί η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ξεκίνησε και επί τέσσερις μέρες έκαιγε πυκνό δάσος σε συνθήκες καύσωνα μεν, αλλά, με σχεδόν ανύπαρκτους άνεμους. Η πυρκαγιά αυτή έπρεπε να έχει σβηστεί από τις πρώτες ώρες, πριν επεκταθεί και προκαλέσει την καταστροφή μεγάλου μέρους της Βορειοανατολικής Αττικής. Καμιά σύγκριση δεν μπορεί να γίνει με την τραγική πυρκαγιά στο Μάτι (Ιούνιος 2018) οπότε φυσούσαν άνεμοι 8 μποφόρ.

Ανίκανοι, γιατί οι ίδιες συνθήκες άπνοιας επικρατούσαν και στις πυρκαγιές στη Β. Εύβοια, στην Ηλεία, στη Μεσσηνία και άλλες περιοχές. Άφησαν τις φωτιές να θεριέψουν, χωρίς επαρκή δράση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης και μετά αυτές έγιναν ανεξέλεγκτες. Την πέμπτη μέρα όταν αυξήθηκε, σε μέτρια επίπεδα (5-6 μποφόρ), η ένταση των ανέμων η ολοκληρωτική καταστροφή κατέστη αναπόφευκτη. Απλώς, ήταν αδύνατον να σβηστούν πια τα τεράστια μέτωπα.

Η Ελλάδα, μια χώρα με ζεστά-ξηρά καλοκαίρια και ισχυρούς ανέμους (μελτέμια), χρειάζεται να αποκτήσει ένα μεγάλο αριθμό εναέριων μέσων πυρόσβεσης. Τα υπάρχοντα σήμερα είναι γερασμένα και ανεπαρκή για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Τυπικά εφέτος το καλοκαίρι για τη δασοπυρόσβεση είναι διαθέσιμα:

  1. Συνολικά 18 ελικοφόρα Canadair. Από αυτά τα 11 (CL-215) αγοράστηκαν τμηματικά από το 1974 μέχρι το 1997. Άλλα 7 (CL-415) αγοράστηκαν την περίοδο 2000-2004. Τα CL-215 μπορούν να κάνουν ρίψη 5 τόνους νερού και τα CL-415 ρίψη 6,1 τόνους.
  2. Ένα ρωσικό (νοικιασμένο) αεριωθούμενο Beriev Be-200 που ρίχνει 12 τόνους νερού.
  3. Έξι αμερικανικά (νοικιασμένα) ελικοφόρα Air-Tractors που ρίχνουν 3 τόνους νερού, αποκαλούνται μίνι- Καναντέρ.
  4. Δέκα (νοικιασμένα) ελικόπτερα βαρέος τύπου Erickson S-64E που μπορούν να ρίχνουν 9 τόνους νερού και 12 μεσαίου τύπου.
  5. Τα μέσα αυτά επικουρούνται, σε περίπτωση ανάγκης, από 19 Πετζετέλ, πρόκειται για παλαιά αεροσκάφη αεροψεκασμών και από τα Chinook, με κρεμασμένο από κάτω έναν κάδο, μόνο που τα στρατιωτικά αυτά ελικόπτερα είναι για τις ανάγκες των ειδικών δυνάμεων και δεν πρέπει να αναλώνουν τις ώρες πτήσεων που διαθέτουν.

Ορισμένοι, ανάμεσα στους οποίους και ο Κ. Μητσοτάκης, θεωρούν αυτά τα εναέρια μέσα δασοπυρόσβεσης επαρκή, όμως, δεν είναι όπως αποδείχτηκε στην πράξη. Επίσης δεν είναι όλα διαθέσιμα κάθε στιγμή, λόγω βλαβών και συντηρήσεων. Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης την τρίτη μέρα της φωτιάς που ξεκίνησε από τη Βαρυμπόμπη ζητούσε, μέσω των καναλιών, από τους αρμόδιους την άμεση επέμβαση εναέριων μέσων για να περιοριστεί η επέκτασή της. Δεν έφτασαν την κρίσιμη ώρα. Δήμαρχοι και κάτοικοι στη Β. Εύβοια δήλωσαν ότι τις πρώτες μέρες δεν είδαν καν εναέρια μέσα. Κάτι ανάλογο έγινε και στην Ηλεία. Αλλά και όπου υπήρξε επέμβαση αυτή έγινε με λίγα εναέρια μέσα που επιχειρούσαν σε αραιά χρονικά διαστήματα. Έτσι η φωτιά απλώς επιβραδυνόταν για λίγο, αλλά δεν έσβηνε.

 

Τι απαιτείται να γίνει.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα μεγάλο στόλο αεροσκαφών πυρόσβεσης αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική, οικονομική και οικολογική καταστροφή της πατρίδας μας. Αν θέλουμε να μην καίγονται περιουσίες, να μην κλείνει η εθνική οδός, να μην σταματούν τα δρομολόγια του σιδηροδρόμου, να μην πνίγεται η Αθήνα από κάπνα και να μην εκκενώνονται περιοχές από θαλάσσης.

Επειδή το εργοστάσιο των Canadair έχει κλείσει, πρέπει να στραφούμε προς το ρωσικό Beriev αγοράζοντας τμηματικά τουλάχιστον 30 αεροσκάφη. Εναλλακτικά υπάρχει το ιαπωνικό US-2 της εταιρείας Shin Maywa που μπορεί να ρίχνει 15 τόνους νερού. Επίσης πρέπει να αγοραστούν τουλάχιστον 20 αμερικανικά ελικόπτερα Erickson. Τέλος, πρέπει να αγοράσουμε τουλάχιστον 3 αεροσκάφη Ιλιούσιν-76. Το Ιλιούσιν δεν είναι αμφίβιο όπως όλα τ’ άλλα, εφοδιάζεται σε αεροδρόμιο, μπορεί όμως να επιχειρεί κατά τη διάρκεια της νύχτας και ανεξάρτητα από την ένταση των ανέμων. Το θηριώδες αυτό αεροσκάφος ρίχνει 40 τόνους νερού (όσο 7 Canadair μαζί) και μπορεί να επιχειρεί από ύψος μόνο 50 μέτρων, σβήνοντας ένα μέτωπο πυρκαγιάς μήκους 500 και πλάτους 100 μέτρων σε μία μόνο έξοδο.

Όλα αυτά τα εναέρια μέσα πρέπει να συντονίζονται από ένα δικτυο-κεντρικό πληροφοριακό σύστημα που θα εντοπίζει, στο δυνατό μικρότερο χρόνο, την πυρκαγιά και θα την προσβάλλει μ’ ένα σαρωτικό «βομβαρδισμό», με συνεχείς ρίψεις ακόμα και ανά λεπτό. Είναι βέβαιο ότι μ’ ένα τέτοιο εναέριο δυναμικό και μια τέτοια τακτική καμιά πυρκαγιά, σε δάσος ή καλλιέργειες, δε θα διαρκούσε πάνω από μία ή δύο ώρες. Αν υπάρχουν ταυτόχρονες φωτιές θα πρέπει η σημαντικότερη να αντιμετωπίζεται πρώτη από το σύνολο των μέσων που απαιτούνται και στη συνέχεια αυτά να κατευθύνονται, όλα μαζί, στο δεύτερο και μετά στον τρίτο στόχο κοκ. Όχι ημίμετρα, περιορίσαμε τη φωτιά, αλλά, δεν τη σβήσαμε για να πάμε να περιορίσουμε μια άλλη και στο μεταξύ η πρώτη έχει αναζωπυρωθεί.

Ακούω ήδη τις κραυγές των πολυπληθών ευρωφετιχιστών. Αυτά δε γίνονται. Πού θα βρούμε τα λεφτά να αγοράσουμε όλα αυτά τα αεροσκάφη και ελικόπτερα; Τι ασύμφορη επένδυση είναι αυτή που 8 μήνες το χρόνο θα είναι ανενεργή και θα χρησιμοποιείται μόνο για 4 μήνες; Και οι πιλότοι θα κάθονται επί 8 μήνες και θα τους πληρώνουμε; Τα λεφτά (2-3 δις) μπορούν να βρεθούν από τα ταμειακά διαθέσιμα (πάνω από 30 δις) ή από την έκδοση ενός κρατικού ομολόγου 3 δις. Εξ’ άλλου δε θα δοθούν όλα μαζί αλλά, τμηματικά με τις παραλαβές. Τι φοβούνται; Μήπως αυξηθεί το δημόσιο χρέος που ήδη υπερβαίνει τα 380 δις; Υπολογίζουν το πολλαπλάσιο κόστος από τις καταστροφές ή επιλέγουν το ολοκαύτωμα της Ελλάδας για να γλιτώσουν 2-3 δις, που θέλουν να τα δώσουν αλλού;

Από τα δάνεια των 30,5 δις του Ταμείου Ανάκαμψης το 37% (πάνω από 11 δις) θα δοθούν για τη λεγόμενη «πράσινη μετάβαση», για να κλείσουν, δηλαδή, τα λιγνιτικά εργοστάσια της ΔΕΗ και να αντικατασταθούν από φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες – ελπίζουμε όχι στις καμένες εκτάσεις, αλλά πολύ αμφιβάλουμε. Παράλληλα πρέπει να σταματήσει η επιδότηση της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων – ποδηλάτων και των σταθμών φόρτισής τους. Η άνοδος της θερμοκρασίας του πλανήτη (κλιματική αλλαγή) δεν είναι το αποτέλεσμα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά αποτέλεσμα της δραστηριότητας του Ήλιου. Γι’ αυτό άνοδος και πτώση (εποχή παγετώνων) στη θερμοκρασία της Γής λαμβάνουν χώρα εδώ και εκατομμύρια χρόνια όταν δεν υπήρχε ανθρώπινος πολιτισμός.

Αλήθεια, οι οπαδοί της θεωρίας της «ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής» σκέφτονται πόσα εκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα απελευθερώθηκαν στην ατμόσφαιρα μόνο από τις πρόσφατες πυρκαγιές; Μήπως σε μια εβδομάδα απελευθερώθηκε περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα απ’ όσο απελευθερώνουν για χρόνια τα θερμικά εργοστάσια της ΔΕΗ και όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα; Επίσης σκέφτονται ότι τα καμένα δάση δε θα δεσμεύουν πια το διοξείδιο του άνθρακα; Ας σκεφτούν πού πρέπει να δοθεί προτεραιότητα και πού πρέπει να πάνε τα χρήματα; Αν βέβαια οι Βρυξέλες, το Βερολίνο και τ’ άλλα κέντρα της παγκοσμιοποίησης τους αφήνουν να σκεφτούν.

Η επόμενη μέρα.

Ο πρωθυπουργός, στη δήλωσή του της προηγούμενης Πέμπτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι: «Οι καμένες εκτάσεις θα κηρυχθούν αμέσως αναδασωτέες, όπως άλλωστε επιβάλλει το Σύνταγμα». Μόνο που αυτό δεν αρκεί γιατί είναι πρακτικά αδύνατο να αναδασωθούν τόσο μεγάλες εκτάσεις. Πάνω από 500.000 στρέμματα για την ώρα. Εκείνο που χρειάζεται είναι να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα επιτρέψουν στη φύση να αναγεννηθεί μόνη της. Μετά τις χειμερινές βροχοπτώσεις, σ’ όλες τις καμένες εκτάσεις θα γεννηθούν μικρά δεντράκια από τους σπόρους που είναι στο έδαφος. Αν στις καμένες περιοχές μπαίνουν και βόσκουν πρόβατα και κατσίκια θα «ξυρίζουν» ό,τι νέο γεννιέται.

Απαιτείται ένα σχέδιο που να περιλαμβάνει:

α) Απαγόρευση βόσκησης σ’ όλες τις καμένες εκτάσεις.

β) Εποπτεία των καμένων περιοχών με μικρά-φτηνά drones καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και άμεση επέμβαση της αστυνομίας όταν γίνεται παράνομη βόσκηση.

γ) Απαγόρευση κάθε άλλης δραστηριότητας στις καμένες εκτάσεις όπως, η συλλογή των καμένων κορμών γιατί άνθρωποι και μηχανήματα θα καταστρέφουν τη νέα βλάστηση. Βεβαίως απαγόρευση της «φύτευσης» ανεμογεννητριών.

δ) Παροχή στους κτηνοτρόφους των περιοχών δωρεάν κτηνοτροφών για περίοδο 10 ετών, προκειμένου να μη βόσκουν τα κοπάδια τους στα καμένα.

ε) Δωρεάν επιδότηση όλων των υπόλοιπων κατοίκων, γεωργών, επαγγελματιών, ρητινοσυλλεκτών προκειμένου να παραμείνουν στον τόπο τους και σιγά-σιγά να επαναλάβουν τις δραστηριότητές τους. Η επιδότηση αυτή δεν πρέπει να είναι εφ’ άπαξ αλλά μηνιαία, σε βάθος τουλάχιστον πενταετίας, για να μην ερημώσουν οι καμένες περιοχές. Καλές οι προσωρινές εκκενώσεις περιοχών (112) που έκανε η κυβέρνηση αλλά δεν πρέπει να γίνουν μόνιμες.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι η κυβέρνηση και το υπόλοιπο κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δε θα υλοποιήσει τίποτα από τα ανωτέρω. Ήδη ο πρωθυπουργός και τα συστημικά μέσα ενημέρωσης αποδίδουν τις επαναλαμβανόμενες, κάθε είδους, φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, καύσωνες, πλημμύρες κλπ) στην κλιματική αλλαγή. Είναι το άλλοθι όλων των γκλομπαλιστών για να προχωρήσει η μεγάλη μπίζνα της «πράσινης μετάβασης»… στης Ελλάδας την ολόμαυρη ράχη.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

 

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιράσου το άρθρο: