Μετά τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα (7-5-25) με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι ο κ. Μητσοτάκης, σε κοινή συνέντευξη τύπου, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πριν από πέντε χρόνια υπογράψαμε μια συμφωνία οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών, μια συμφωνία υποδειγματική, σημαντική για ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αποδίδει καρπούς». Σ’ αυτήν τη φράση υπάρχουν τρία ψέματα:
Πρώτο ψέμα. Η Συμφωνία με την Αίγυπτο δεν αφορά στην «οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών» αλλά στην οριοθέτηση ΑΟΖ. Οι θαλάσσιες ζώνες περιλαμβάνουν τα χωρικά ύδατα, τη συνορεύουσα ζώνη, την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Τα χωρικά ύδατα δεν απαιτούν οριοθέτηση παρά μόνο αν οι αντικείμενες ακτές βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των 24 ναυτικών μιλίων (δεν ισχύει αυτό με την Αίγυπτο). Η υφαλοκρηπίδα περιλαμβάνεται στην ΑΟΖ.
Δεύτερο ψέμα. Η Συμφωνία μόνο υποδειγματική δεν είναι, γιατί η οριοθέτηση είναι μερική και δε βασίζεται στη μέση γραμμή μεταξύ των ακτών (σημεία βάσης) των δύο χωρών. Η οριοθέτηση έγινε μεταξύ του 26ου Μεσημβρινού (νοτιοανατολική ακτή Κρήτης) και 28ου Μεσημβρινού (νοτιοανατολική ακτή Ρόδου). Η επήρεια ενός σημαντικού τμήματος των βορειοανατολικών ακτών της Ρόδου και του συμπλέγματος της Μεγίστης (Καστελλόριζο) δεν περιελήφθη στην οριοθέτηση. Επίσης η συμφωνία προβλέπει μειωμένη επήρεια για όλα τα ελληνικά νησιά (Κρήτη, Κάσος, Κάρπαθος και Ρόδος) με αποτέλεσμα η Αίγυπτος να λάβει το 56% της οριοθετημένης περιοχής και η Ελλάδα το 44%. Η υποδειγματική, κατά τον κ. Μητσοτάκη, Συμφωνία δεν αποκρούει τις τουρκικές διεκδικήσεις ανατολικά του 28ου Μεσημβρινού και αποτελεί ελληνικό προηγούμενο για μειωμένη επήρεια των νησιών έναντι των ηπειρωτικών ακτών (βλέπε χάρτη).
Τρίτο ψέμα. Η Συμφωνία δεν αποδίδει καρπούς, τουλάχιστον για την Ελλάδα. Η Κυβέρνηση, πέντε χρόνια μετά, δεν έχει τολμήσει να χαράξει θαλάσσια τεμάχια στην ΑΟΖ και να τα βγάλει σε δημοπρασία προς έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, όπως έχει κάνει η Αίγυπτος από τη δική της πλευρά.
Οι πολιτικοί μας έχουν συνηθίσει σε ψέματα γι’ αυτά που σκοπεύουν να κάνουν, αλλά τα ψέματα γι’ αυτά που ήδη έχουν κάνει «έχουν πάντα κοντά ποδάρια».
«Μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για λίγο, μπορείς να κοροϊδεύεις λίγους για πάντα, αλλά δεν μπορείς να κοροϊδεύεις τους πάντες για πάντα». Αβραάμ Λίνκολν
Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr