ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ

Η 4η μαζική νομιμοποίηση λαθρομεταναστών

Του Δημήτρη Δημόπουλου

18/12/2023
4.7
(20)

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφερε προς ψήφιση στη Βουλή τροπολογία για τη νομιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων «παράτυπων» αλλοδαπών – αυτή η ονομασία έχει επιβληθεί επισήμως προκειμένου να αμβλυνθούν οι αρνητικές εντυπώσεις των όρων «παράνομων» και «λαθραίων».

Άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου σε μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, όχι μόνον στα δεξιά της Ν.Δ. όπως αναπαράγεταi συστημικώς, αλλά και όσους αγωνιούν βλέποντας τη χώρα να μετατρέπεται σε χώρο ετερόκλητων πληθυσμών που δεν έχουν καμία σχέση με τον πολιτισμό, τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων.

Με το άρθρο 4 της τροπολογίας, απλοποιούνται οι προϋποθέσεις και όσοι έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και έως την 30η Νοεμβρίου 2023 έχουν τρία (αντί επτά) έτη παραμονής, αποκτούν άδεια διαμονής, τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους. Άρα μειώνονται οι προϋποθέσεις κατά τέσσερα έτη.

Ειδικότερα η προτεινόμενη ρύθμιση, παρέχει τη δυνατότητα αποκτήσεως άδειας διαμονής εξαρτημένης εργασίας και παροχής υπηρεσιών ή έργου σε πολίτες τρίτων χωρών πού:

  1. Διαθέτουν προσφορά εργασίας από εργοδότη με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας και αποδεδειγμένα εργάζονται.
  2. Διέμεναν στην Ελλάδα μέχρι 30-11-23.
  3. Συμπληρώνουν τουλάχιστον τρία συνεχή έτη παραμονής αποδεδειγμένα με δημόσια έγγραφα και συνεχίζουν να διαμένουν στη χώρα.

Πολλά ερωτήματα γεννιούνται για το πώς οι αλλοδαποί θα αποδείξουν ότι διαμένουν τα τρία τελευταία έτη στην Ελλάδα αφού: α) Εισήλθαν παράνομα, άρα δεν έχουν θεώρηση εισόδου στο διαβατήριό τους. β) Ως παράνομοι δεν μπορούν να έχουν λογαριασμούς ηλεκτρικού ή ύδρευσης καθώς και τραπεζικό λογαριασμό στο όνομά τους. γ) Ως παράνομοι επίσης δεν μπορούσαν να εργάζονται εμφανώς και να ασφαλίζονται στον ΕΦΚΑ. δ) Τι θα γίνει με όσους δηλώσουν παροχή υπηρεσιών ή έργου;

Η ρύθμιση αφορά, κατ΄ εκτίμηση, έναν αριθμό ωφελουμένων πού ενδέχεται να ανέλθει σε 30.000 άτομα. Σημειώνεται ότι, με την ισχύουσα νομοθεσία, κάθε χρόνο δίνονται περί τις 6 έως 8.000 άδειες διαμονής για «εξαιρετικούς λόγους» όπως λέγεται!

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου υπεραμύνεται της τελευταίας ρυθμίσεως υποστηρίζοντας ότι έτσι δίδεται η δυνατότητα στις αρχές να έχουν καταγραφή και ταυτοποίηση πολιτών τρίτων χωρών πού ευρίσκονται για πολλά χρόνια σε καθεστώς παρανομίας και ταυτοχρόνως θεσπίζεται διαδικασία αξιοποίησης του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού πού όχι μόνον διαβιεί λάθρα αλλά απασχολείται σε καθεστώς μαύρης εργασίας.

Το Υπουργείο ισχυρίζεται επίσης, ότι η τροπολογία απαντά σε πάγια αιτήματα παραγωγικών φορέων προς τη κατεύθυνση εισαγωγής πρόσθετου δυναμικού αλλά και στη μεγάλη πίεση πού υπάρχει σε έλλειψη εργατικού δυναμικού, ιδίως στον πρωτογενή τομέα.

Από τους πρώτους πού έσπευσαν να καταδικάσουν αυτή τη τροπολογία ήταν ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος μάλιστα, έσπευσε να ζητήσει την απόσυρσή της, δηλώνοντας, ότι σε αντίθετη περίπτωση θα την καταψηφίσει διότι: «Η Ελλάδα θα γίνει φάρος προσέλκυσης μεταναστών και θα μετατραπεί από χώρα σε χώρο».

Στον κ. Σαμαρά έσπευσε να απαντήσει ο, πρώην υπουργός του. Άδωνις Γεωργιάδης, αποκαλύπτοντας ότι τέτοιες άδειες δίδονται   κάθε χρόνο από το 2005 και με δεύτερο νόμο του 2014 (καρφώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις κυβερνήσεις Κ. Καραμανλή και Α. Σαμαρά).

 

Πράγματι, η πρώτη ρύθμιση καθεστώτος διαμονής λαθρομεταναστών έγινε το 1997-1998 (κυβέρνηση Κ. Σημίτη) όπου ο τότε ΟΑΕΔ τακτοποίησε μέσω πράσινης κάρτας 220.000 μετανάστες. Ακολούθησε δεύτερη «τακτοποίηση» το 2001 (νόμος 2910), οπότε «τακτοποιήθηκαν» άλλες 228.000 μετανάστες .Τρίτη μαζική «τακτοποίηση» έλαβε χώρα το 2005-2007 (κυβέρνηση Κ. Καραμανλή), όπου με τον νόμο 3386 «τακτοποιήθηκαν» ακόμα 95.800 μετανάστες ενώ άλλες 20.000 άδειες διαμονής εδόθησαν κατά το 2007.

Συνολικά δόθηκαν 563.800 άδειες διαμονής, συν αυτές που δίνονται κάθε χρόνο, συν περίπου 30.000 τώρα, συν όσοι λαμβάνουν καθεστώς πρόσφυγα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Έχουμε προοδευτική αντικατάσταση πληθυσμού αν υπολογίσουμε ότι ο ελληνικός πληθυσμός μειώνεται κάθε χρόνο.

Είναι απορίας άξιον πως η κυβέρνηση Μητσοτάκη η οποία, τον Οκτώβριο του 2019, υποσχόταν μαζικές και άμεσες απελάσεις μεταναστών και άμεση επιστροφή στις χώρες προέλευσης τους, όσων δε δικαιούνται άσυλο (στο προεκλογικό της πρόγραμμα) τώρα φτάνει στο σημείο να εισηγείται την περαιτέρω νομιμοποίηση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών τη στιγμή πού αδυνατεί να ελέγξει τους ήδη υπάρχοντες και κατ’ ουσίαν καταργεί τα ίδια τα σύνορα της χώρας, όταν:

  • Όποιος αλλοδαπός περνά τα σύνορα αντιμετωπίζεται ως πρόσφυγας και υποβάλλει αίτηση ασύλου
  • Σχεδόν οι μισοί πού υποβάλλουν αίτηση ασύλου, λαμβάνουν θετική απάντηση και ως εκ τούτου διαμένουν ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτοι στη χώρα
  • Οι υπόλοιποι εφόσον σπανίως απελαύνονται, νομιμοποιούνται διά της πλαγίας οδού και παραμένουν ανενόχλητοι!

Κατ’ ουσίαν η κυβέρνηση επιβραβεύει τη παράνομη μετανάστευση δίδοντας κίνητρο σε πρόσθετους μετανάστες να έλθουν στη χώρα λαθραίως, ακυρώνοντας πρωτοβουλίες όπως ο φράχτης του Έβρου.

Επίσης η άδεια διαμονής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως απόδειξη νόμιμης διαμονής στα πλαίσια της διαδικασίας πολιτογράφησης, καθώς ο ισχύων νόμος απαιτεί επταετή παραμονή και με την άδεια θα αποδεικνύονται ήδη τα τρία χρόνια.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει ότι δε βλέπει πως η χώρα μετατρέπεται σε ξέφραγο αμπέλι και διαρρηγνύεται κάθε έννοια ιθαγένειας, υπηκοότητας και εν τέλει ο ίδιος ο νομικός δεσμός κράτους πολίτη, όπως είναι γνωστός από την κλασσική εποχή.

Ισχυρίζονται πως έχουμε έλλειψη εργατικών χεριών τη στιγμή, πού διαδοχικές κυβερνήσεις της τελευταίας 15ετίας έχουν οδηγήσει σε φυγή στο εξωτερικό πάνω από 500.000 επιστήμονες, στη πλειονότητα τους και έχουν καταδικάσει τον πρωτογενή τομέα (γεωργία-κτηνοτροφία-αλιεία) σε πρωτοφανή συρρίκνωση με μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων κατά 18,8% και μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 24,4%, οδηγώντας σε διατροφική αυτοχειρία την ελληνική κοινωνία. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ οι απασχολούμενοι στην αγροτική παραγωγή και κτηνοτροφία μειώθηκαν τη τελευταία δεκαετία κατά 280.000 άτομα ή κατά 31%!

Η αγροτική παραγωγή πλέον συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια καθώς αδυνατεί με άνωθεν παρεμβάσεις να θρέψει ικανοποιητικώς τους απασχολούμενους σε αυτήν. Κατ’ αυτόν τον τρόπο η ελληνική αγροτο-κτηνοτροφία παρουσιάζει μια εικόνα νέο-φεουδαρχίας όπου λίγοι θα έχουν υπό τον έλεγχό τους μεγαλύτερες εκτάσεις και ποίμνια και θα εξαφανίζονται σταδιακά οι οικογενειακές παραγωγικές μονάδες πού αποτελούσαν τον πυρήνα της ελληνικής υπαίθρου τους τελευταίους αιώνες.

Η πολιτική προσέλκυσης μεταναστών δεν αποτελεί μόνον εργαλείο έμμεσης αντικατάστασης του πληθυσμού αλλά είναι σύμφωνη με τις επιταγές της παγκοσμιοποίησης, όπως αυτή εκφράζεται πλέον από τη μορφή πού έχει πάρει η Ε.Ε. μετά τη συνθήκη του Μάαστριχτ. Μία ενιαία αγορά πού ευνοεί την ελεύθερη άνευ όρων μετακίνηση κεφαλαίων, αγαθών και ανθρώπων, ασχέτως εάν βλάπτονται εθνικά και ατομικά συμφέροντα. Υπό αυτήν την έννοια η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίδει για πολλοστή φορά εξετάσεις επιτυχίας στα υπερεθνικά κέντρα πού τόσο πολύ θέλει να ικανοποιήσει!

 

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

 

 

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιράσου το άρθρο: