Η κυβέρνηση και όλος ο μηχανισμός προπαγάνδας υπερηφανεύονται για το σχετικά χαμηλό αριθμό θυμάτων από την πανδημία στην πατρίδα μας. Μέχρι και τις 14 Απριλίου είχαν καταγραφεί στη χώρα μας 101 θάνατοι. Σε άλλες χώρες, με πληθυσμό παραπλήσιο αυτού της Ελλάδας, είχαν καταγραφεί: Στο Ισραήλ 123 θάνατοι, στην Τσεχία 161, στη Δανία 299, στην Αυστρία 384, στην Πορτογαλία 567, στη Σουηδία 1.033, στην Ελβετία 1.174 και στο Βέλγιο 4.157. Ο χαμηλός αριθμός θανάτων στην πατρίδα μας οφείλεται περισσότερο στη γεωγραφία του ελληνικού χώρου (ορεινές περιοχές και πολλά νησιά) παρά στην καραντίνα.
Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση μπορεί προσώρας να φαίνονται επιτυχή αλλά ελήφθησαν αποσπασματικά και είναι ελλιπή. Η καραντίνα επιβλήθηκε τμηματικά. Στην αρχή απαγορεύτηκαν οι καρναβαλικές εκδηλώσεις. Στη συνέχεια έκλεισαν παιδικοί σταθμοί, σχολεία, πανεπιστήμια. Όταν έγινε αντιληπτό ότι οι μεγαλύτεροι οι μαθητές και φοιτητές γέμισαν τις καφετέριες και τα μπαράκια, έκλεισαν και αυτά μαζί με τα εστιατόρια και τις ταβέρνες. Αργότερα έκλεισαν όλα τα μαγαζιά εκτός αυτών που πωλούν τρόφιμα. Μετά επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και έλεγχος των απαραίτητων μετακινήσεων. Τέλος έκλεισαν οι εκκλησίες και απαγορεύτηκαν οι περίπατοι στα παραλιακά μέτωπα πολλών πόλεων. Το ερώτημα είναι γιατί τα μέτρα αυτά δεν ελήφθησαν όλα μαζί και από την πρώτη στιγμή. Ένα χρονικό περιθώριο πάνω από τρεις εβδομάδες δόθηκε στον ιό για να επεκταθεί.
Η καραντίνα που επιβλήθηκε, παρά το τεράστιο οικονομικό κόστος που προκαλεί, είναι διάτρητη. Ένα σημαντικό τμήμα των εργαζομένων εξακολουθεί να πηγαίνει στη δουλειά του. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν λεωφορεία, τρόλεϊ, μετρό και ταξί . Εξακολουθούν να γίνονται αεροπορικά και ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Όλα αυτά είναι αναπόφευκτα γιατί δεν μπορεί να νεκρώσει τελείως η χώρα. Όμως ακόμα κι αν ένα μικρό ποσοστό π.χ. 5% του πληθυσμού να εξαιρείται της καραντίνας αργά ή γρήγορα όλος ο πληθυσμός θα μολυνθεί.
Παράλληλα καλλιεργείται μια φοβία και μια υστερία προκειμένου ο «Μεγάλος Εγκλεισμός» να γίνει αποδεκτός από τους πολίτες. Ελήφθησαν μέτρα ατελέσφορα και ακατανόητα. Γιατί οι άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν από το διαμέρισμά τους στην πόλη και να πάνε στο εξοχικό τους; Θα μολύνουν τους κατοίκους της επαρχίας λένε οι κυβερνητικοί αρμόδιοι. Μα κρούσματα υπάρχουν σ’ όλη την Ελλάδα, στην Ηλεία και την Αχαΐα, στην Καστοριά και την Πέλλα, στη Λάρισα, την Ξάνθη και τον Έβρο, στη Λέσβο, στην Κρήτη και αλλού. Αν αυτή η απαγόρευση έχει κάποιο νόημα για τα μικρά νησιά του Αιγαίου, απ’ όπου είναι δυσχερής η μεταφορά ενός ασθενούς, γιατί κάποιος Αθηναίος δεν μπορεί να πάει στο εξοχικό του π.χ. στη Λούτσα ή στην Κινέττα; Η μόλυνση ενός γηροκομείου στη Νέα Μάκρη προήλθε από ένα μέλος του προσωπικού του που ασφαλώς κυκλοφορούσε στην ευρύτερη περιοχή. Γιατί κάποιος από τη Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να πάει στη Χαλκιδική; Γιατί απαγορεύεται στα μέλη μιας ευρύτερης οικογένειας που ζουν στο ίδιο σπίτι να μπουν μαζί σ’ ένα αυτοκίνητο; Γιατί απαγορεύεται το μπάνιο στη θάλασσα, το ψαροντούφεκο ή το γουίντ σέρφινγκ; Μήπως μολυνθούν οι άνθρωποι από τις τσιπούρες και τα λαυράκια;
Στην Ελλάδα δε γνωρίζουμε πόσοι είναι οι φορείς του SARS-CoV-2 γιατί δε γίνονται εκτεταμένα τεστ στον πληθυσμό. Οι περισσότεροι φορείς είναι είτε ασυμπτωματικοί είτε παρουσιάζουν πολύ ήπια συμπτώματα που ούτε καν καταγράφονται. Τα τεστ περιορίζονται μόνο στους ασθενείς και στα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή το τελευταίο διάστημα. Πολύ αργά αποφασίστηκε η δημιουργία 500 Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟΜΥ) για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού.
Αντί αυτής της διάτρητης καραντίνας θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση να επιβάλλει στους πολίτες να φορούν μάσκα όταν βγαίνουν από το σπίτι τους. Ο Covid-19 είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος και ο ιός εισέρχεται στον ανθρώπινο οργανισμό από τη μύτη, το στόμα και τα μάτια αν έρθουν σε επαφή με μολυσμένα χέρια ή άλλο αντικείμενο. Ο ιός, όπως αναφέρει η Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ, δε μεταδίδεται μόνο με σταγονίδια που εκτινάσσονται με το βήχα ή το φτάρνισμα ενός ασθενούς αλλά μπορεί να μεταδοθεί και με την αναπνοή ή την ομιλία ενός φορέα. Αυτό γίνεται γιατί ο ιός αιωρείται ως αερόλυμα και μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα, ιδίως σε κλειστούς χώρους, ως τρεις ώρες (Μελέτη στο έγκριτο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό “The New England Journal of Medicine”).
Τρία πράγματα θα έπρεπε να κάνουμε εξ’ αρχής:
- Να φοράμε μάσκα όταν βγαίνουμε από το σπίτι και να μην ακουμπάμε με τα χέρια το πρόσωπό μας.
- Όταν επιστρέφουμε να πλένουμε καλά τα χέρια μας ή να βγάζουμε τα γάντια που φοράγαμε.
- Στη συνέχεια πρέπει να απολυμαίνουμε τα αντικείμενα που φέραμε στο σπίτι γιατί ο ιός επιβιώνει στις διάφορες επιφάνειες έως τρεις μέρες.
Μια τέτοια τακτική με ανάλογη ενημέρωση των πολιτών θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματική από τη διάτρητη καραντίνα που εφαρμόζεται τώρα. Εκτός από τα καταστήματα τροφίμων θα μπορούσαν να λειτουργούν και άλλα καταστήματα καθώς και πολλές επιχειρήσεις. Όχι όμως η εστίαση γιατί δεν μπορείς να τρως και να πίνεις με τη μάσκα. Η οικονομική καταστροφή, που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, θα περιοριζόταν όμως σημαντικά.
Η αστυνομία αντί να μοιράζει πρόστιμα των 150 και τώρα των 300 ευρώ θα έπρεπε να μοιράζει στους πολίτες μάσκες και ένα χαρτάκι με οδηγίες. Στη συνέχεια αν κάποιοι αρνιόντουσαν να φορέσουν μάσκα, να επιβάλλονται πρόστιμα. Κάποιες χώρες (Τσεχία, Σλοβακία) έχουν επιβάλλει στους πολίτες τους να φοράνε μάσκα. Η Ισπανία κατόπιν εορτής, αφού θρηνεί χιλιάδες νεκρούς, προχώρησε σε προοδευτική άρση της καραντίνας επιβάλλοντας όμως τη μάσκα σε όσους εξέρχονται από το σπίτι τους.
Τι θα κάνει η κυβέρνηση όταν, όπως προβλέπουν όλοι οι ειδικοί, υπάρξει το δεύτερο κύμα έξαρσης της επιδημίας το προσεχές φθινόπωρο ή χειμώνα; Θα επιβάλλει νέο lockdown; Πώς θα το αντέξει αυτό η οικονομία και η κοινωνία;
Η ελληνική κυβέρνηση, παρά τις θριαμβολογίες της και τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπει (η μάσκα είναι απαραίτητη για το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς αλλά όχι για όλους τους υπόλοιπους) έβαλε σε καραντίνα τους Έλληνες αντί να βάλει σε καραντίνα τον ιό που, λόγω της μάσκας και των άλλων προφυλάξεων, δε θα μπορούσε να μολύνει τους ανθρώπους.
Το σύνθημα «Φοράμε μάσκα» έπρεπε να προηγηθεί κατά πολύ από το «Μένουμε σπίτι».
Πηγή: www.ellinikiantistasi.gr