ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ

Γάτος Αγκύρας και χαζοχαρούμενα ποντικάκια Αθηνών

Του Νικηφόρου Βαρονέτου

16/07/2023
4.6
(21)

Ο τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν αποδείχτηκε, για μια ακόμη φορά, «γάτος» και μάλιστα Αγκύρας. Μετά την πρόσφατη επανεκλογή του, έπαιξε με όλους, Αμερικανούς, Ευρωπαίους και Έλληνες σαν να ήταν ποντικάκια και στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας τα πήρε όλα. Αργότερα θα επανέλθει δριμύτερος. Τώρα θα τον φοβούνται περισσότερο.

Εξευτέλισε τη Σουηδία την οποία ανάγκασε να αλλάξει τη νομοθεσία της σχετικά με όσους ο ίδιος θεωρεί τρομοκράτες. Επίσης, ανάγκασε τους Σουηδούς να του υποσχεθούν συνεργασία στην παραγωγή οπλικών συστημάτων και συμπαράσταση στα αιτήματά του προς την Ε.Ε. Η Σουηδία ήταν ένα πρόσχημα γιατί δε διαδραματίζει κανένα ρόλο στις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας, αλλά, χρησιμοποιήθηκε, καθυστερώντας την ένταξή της στο ΝΑΤΟ για ένα χρόνο, για να αναβαθμιστεί το γεωπολιτικό status της Άγκυρας,

Οι Αμερικανοί από την πρεμούρα τους για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ, με ένα ακόμη μέλος, θεωρούν ότι, ως ανταμοιβή, οφείλουν να δώσουν στην τουρκική αεροπορία 40 υπερσύγχρονα F-16 καθώς και τα kit αναβάθμισης για 80 παλαιότερα. Σύνολο 120 F-16V. Εναντίον ποιού θα χρησιμοποιηθούν μελλοντικά όλα αυτά τα μαχητικά; Η Ελλάδα, όταν ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός τους, θα διαθέτει 83 F-16V.

Η κυβέρνηση Μπάϊντεν ξέχασε τις κυρώσεις του νόμου CAATSA που είχαν επιβληθεί για την αγορά των ρωσικών S-400 και τις επιθέσεις κατά των Κούρδων στη Συρία και είχαν οδηγήσει στον αποκλεισμό της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Ίσως γιατί όλα αυτά είχαν γίνει επί του «ακροδεξιού» Τράμπ.

Οι Ευρωπαίοι, χαζοχαρούμενοι ως συνήθως, υποδέχτηκαν με μεγάλη ανακούφιση την άρση του τουρκικού βέτο για τη Σουηδία και υποσχέθηκαν να μην αφήσουν τον Ερντογάν με το παράπονο ότι η ενταξιακή πορεία της Άγκυρας στην Ε.Ε. έχει «παγώσει» από το 2016. Βέβαια η Τουρκία δε θα ενταχθεί στην Ε.Ε. Αυτό, ούτε η ίδια το θέλει, ούτε οι μεγάλες χώρες της Ευρώπης. Γιατί σε μια τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα ήταν η μεγαλύτερη χώρα της Ε.Ε. (σε έκταση και πληθυσμό). Σύντομα θα περνάγαμε από τη γερμανική στην τουρκική Ευρώπη.

Αλλά, ο «γάτος Αγκύρας» έχει άλλους στόχους. Θέλει από τις Βρυξέλλες την αναβάθμιση της τελωνειακής συμφωνίας και κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες στη ζώνη Σένγκεν. Θέλει απτό οικονομικό όφελος. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ έσπευσε να δηλώσει ότι θα εργαστεί αποφασιστικά προς αυτήν την κατεύθυνση. Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία θα δεχθούν πιέσεις για να μην προβάλλουν αντιρρήσεις, αλλά veto, ως συνήθως δε θα τολμήσουν να θέσουν.

Στην Αθήνα, Κυβέρνηση, συστημικοί αναλυτές και δημοσιογράφοι έστησαν γιορτινούς  χορούς. Άλλοι βλέπουν πόρτα, άλλοι παράθυρο και άλλοι φεγγίτη ευκαιρίας, για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Κάποιοι μιλούν για κυβίστηση Ερντογάν, κάποιοι ότι «γλείφει εκεί που έφτυνε». Όλοι όμως ξεχνούν ότι, από τη φύση του, ο «γάτος Αγκύρας» αλλάζει τις τακτικές του, αλλά, ποτέ τη στρατηγική του.

Η προβαλλόμενη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν, απενοχοποιεί την Τουρκία και «αδειάζει» τον Ρόμπερτ Μενέντεζ και τους άλλους γερουσιαστές και βουλευτές στο Κογκρέσο των ΗΠΑ που, με τη στήριξη της ελληνικής ομογένειας, επιχειρούσαν να αποτρέψουν την ενίσχυση της τουρκικής στρατιωτικής μηχανής.

Τώρα η ελληνική πλευρά διαβεβαιώνει άπαντες ότι έχουν σταματήσει οι προκλήσεις της Τουρκίας επί του πεδίου και οι δύο χώρες βρίσκονται σε διάλογο για την επίλυση των διαφορών τους. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης, σε κυριακάτικη συνέντευξή του, είπε: «Η συνέχιση του κλίματος ηρεμίας συνιστά από μόνη της κατάσταση αμοιβαία επωφελή, μια σπουδαία κατάκτηση»! Επίσης ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί το Φθινόπωρο στη Θεσσαλονίκη το 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Τέτοιο συμβούλιο δεν έχει πραγματοποιήσει ποτέ η Ελλάδα με την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όλα καλά λοιπόν, μόνο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη και οι λοιποί χαζοχαρούμενοι ξέχασαν μερικά βασικά:

  1. Η απειλή πολέμου (casus belli) παραμένει από το 1995 αν η Ελλάδα τολμήσει να επεκτείνει τα χωρικά ύδατά της πέραν των 6 ν.μ. όπως δικαιούται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Ο εκβιασμός αυτός αποδίδει μέχρι σήμερα.
  2. Ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί, επί 49 χρόνια, να κατέχει το 37,5% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, χώρας – μέλους της Ε.Ε. Η Κύπρος μπορεί πλέον να μην «κείται μακράν», αλλά, έχει αφεθεί μόνη να αντιμετωπίσει την τουρκική ισχύ.
  3. Το τουρκικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας» περιλαμβάνει το μισό Αιγαίο, ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού και όλη την Αν. Μεσόγειο νοτίως της Κρήτης, Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και Καστελόριζου. Επιβεβαίωση αυτού αποτελεί το Τουρκολιβυκό Μνημόνιο.
  4. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι, λόγω ειδικών συνθηκών, όλα τα νησιά (μικρά ή μεγάλα) δεν έχουν καμιά επήρεια σε ΑΟΖ παρά μόνο στα τωρινά χωρικά ύδατα 6 ν.μ., σε πλήρη αντίθεση των προβλέψεων του Δικαίου της Θάλασσας.
  5. Η Τουρκία απαιτεί την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αν. Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, για να πραγματοποιήσει μια ασφαλή αποβίβαση (όχι απόβαση) όταν το αποφασίσει.
  6. Για την Άγκυρα η μουσουλμανική μειονότητα της Δ. Θράκης είναι τουρκική και υπό την προστασία του προξενείου Κομοτηνής.

Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει μια και μόνη διαφορά με την Τουρκία, αλλά πολλές. Είναι τεράστιο λάθος που η ελληνική πλευρά αναφέρεται σε οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας – ΑΟΖ, γιατί τότε η Τουρκία μπορεί να ζητήσει την οριοθέτηση μόνο υφαλοκρηπίδας, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι τα νησιά του Αν. Αιγαίου κάθονται πάνω στην υφαλοκρηπίδα της Ανατολίας. Αντίθετα η ΑΟΖ περιλαμβάνει την υφαλοκρηπίδα και τα θαλάσσια ύδατα πάνω από αυτήν. ΑΟΖ οριοθέτησε η Ελλάδα με την Ιταλία και μερική με την Αίγυπτο. Αυτή η ανοησία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας πρέπει να τελειώνει.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους στο Βίλνιους, μετά τη συνάντησή του με τον Ερντογάν, ο Κ. Μητσοτάκης είπε μεταξύ άλλων ότι «η προμήθεια από την Τουρκία των μαχητικών F-16 αφορά την Ελλάδα μόνο έμμεσα»! Αλήθεια; Η ισχυροποίηση, δηλαδή, της τουρκικής απειλής δεν μας αφορά άμεσα; Καημένε Μενέντεζ ποιούς βρήκες να στηρίξεις!

Στην Αθήνα, η υπόγεια προπαγάνδα καθησυχάζει τον κόσμο με το επιχείρημα: «Ας πάρουν οι Τούρκοι τα F-16, εμάς θα μας πουλήσουν οι Αμερικανοί τα ανώτερα F-35 και έτσι θα έχουμε, μελλοντικά, υπεροπλία». Μόνο που υπάρχει μια βασική διαφορά. Σε αντίθεση με τα F-16 το λογισμικό των F-35 ελέγχεται καθημερινά από την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed-Martin. Απ’ όσες χώρες προμηθεύτηκαν F-35 μόνο το προνοητικό Ισραήλ εγκατέστησε δικό του ανεξάρτητο λογισμικό. Κατά συνέπεια τα F-35 θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής μόνο αν αυτό το θέλουν και οι Αμερικανοί.

Με τα F-16 η Τουρκία κερδίζει χρόνο. Η πολεμική βιομηχανία της αναπτύσσεται ραγδαία. Δεν είναι μόνο τα πυραυλικά συστήματα και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ήδη έχει δρομολογήσει και την κατασκευή δικού της μαχητικού.

Μιλώντας, μετά την επιστροφή του από τη Λιθουανία, σε τηλεοπτικό σταθμό της Αθήνας ο Κ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μέσω Χάγης, είπε μεταξύ άλλων: «Οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί να συνεπάγεται κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις που μπορεί να αποτελούν την αφετηρία της διαπραγμάτευσης». Τι θέλει να μας πει ο ποιητής; Για ποιο πράγμα ακριβώς θέλει να προετοιμάσει τους Έλληνες ο κ. Μητσοτάκης;

Το βέβαιο είναι ότι ο «γάτος Αγκύρας» γλείφεται βλέποντας τα «χαζοχαρούμενα ποντικάκια» των Αθηνών να θεωρούν ότι μπορούν να γίνουν οι καλύτεροι φίλοι του.

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιράσου το άρθρο: