ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

Φορολογικός πληθωρισμός

Του Νικηφόρου  Βαρονέτου

18/10/2022
4.8
(12)

Σε εποχή έντονου πληθωρισμού, όπως η σημερινή, αυξάνονται τα έσοδα του κράτους από τους έμμεσους φόρους. Αυτό γίνεται όταν η κυβέρνηση αρνείται να μειώσει τους συντελεστές του ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης για να αυξήσει τις εισπράξεις του προϋπολογισμού.

Στην Ελλάδα, στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, ο ετήσιος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξανόταν με ρυθμό 12%. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος, πριν ένα χρόνο, αγόραζε ένα προϊόν αξίας 100 ευρώ συν ΦΠΑ 24% θα πλήρωνε συνολικά 124 ευρώ. Αν σήμερα αγοράσει το ίδιο προϊόν με την αξία του να έχει ανέλθει σε 112 ευρώ μαζί με τον ΦΠΑ θα πληρώσει 138,9 ευρώ. Θα πληρώσει, δηλαδή, 14,9 ευρώ περισσότερα από τα οποία τα 12 θα είναι για το προϊόν και τα 2,9 ευρώ θα είναι πρόσθετος ΦΠΑ. Το ίδιο συμβαίνει αναλογικά και με τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που υπάγονται στο χαμηλό συντελεστή 13% του ΦΠΑ.

Το ανωτέρω παράδειγμα αποτελεί ένα μέσον όρο γιατί π.χ. στα καύσιμα οι διαφορές των τιμών είναι πολύ μεγαλύτερες και άρα οι πρόσθετες εισπράξεις από τον ΦΠΑ επίσης πολύ μεγαλύτερες. Από τα εκατομμύρια των συναλλαγών που γίνονται καθημερινά το κράτος εισπράττει περισσότερο φόρο επειδή απλώς αυξήθηκαν οι τιμές των διαφόρων αγαθών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ στον προϋπολογισμό του 2022 (κατατέθηκε Νοέμβριο 2021) προβλεπόντουσαν έσοδα από τον ΦΠΑ 18,755 δις ευρώ, στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού (κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου) εκτιμάται ότι αυτά τα έσοδα, για εφέτος, θα ανέλθουν σε 21,326 δις, δηλαδή, θα είναι αυξημένα κατά 2,571 δις ευρώ. Αυτή είναι μια πρόσθετη, αλλά, αφανής φορολογία. Η αύξηση των εισπράξεων από τους έμμεσους φόρους θα ήταν ακόμη υψηλότερη αν λόγω πληθωρισμού και μη αντίστοιχης αύξησης των εισοδημάτων δεν υπήρχε παράλληλα μείωση της κατανάλωσης.

Ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του αρέσκονται να δηλώνουν συχνά: «Το είπαμε, το κάναμε» αναφερόμενοι στη μείωση κάποιων άμεσων φόρων όπως ο ΕΝΦΙΑ και η Εισφορά Αλληλεγγύης (θα γίνει από το 2023 που είναι χρονιά εκλογών) όμως «ποιούν την νήσσαν» για την πολλαπλάσια αύξηση των έμμεσων φόρων που έχουν επιβάλλει, αρνούμενοι να μειώσουν τους συντελεστές του ΦΠΑ και τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης.

Πέραν της αύξησης της έμμεσης φορολογίας ο πληθωρισμός μειώνει και τις αποταμιεύσεις των πολιτών. Αν κάποιος είχε μια κατάθεση π.χ.10.000 ευρώ τα χρήματά του, μετά ένα χρόνο, έχουν μειωθεί σε 8.800 ευρώ (αγοραστική αξία). Αν κάποιος έχει μια κατάθεση 50.000 ευρώ τα χρήματά του έχουν πλέον αγοραστική αξία 44.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει γιατί τα πραγματικά επιτόκια του ευρώ, δηλαδή, η διαφορά μεταξύ του ονομαστικού επιτοκίου και του πληθωρισμού, παραμένουν έντονα αρνητικά παρά τις διστακτικές αυξήσεις που κάνει η ΕΚΤ.

Συμπέρασμα: Ο πληθωρισμός προκαλεί όχι μόνο αύξηση της έμμεσης φορολογίας, αλλά και μείωση των αποταμιεύσεων, χωρίς να απαιτείται η ψήφιση σχετικού νόμου που θα είχε πολιτικό κόστος για την Κυβέρνηση. Αρκεί να μην το αντιληφθούν οι ψηφοφόροι.

 

Πηγή : www.ellinikiantistasi.gr

Σας άρεσε το άρθρο;

Μοιράσου το άρθρο: